Camping - tips och trix

På den här sidan hittar du tips och trix för att göra din campingupplevelse på hoj så bra som möjligt. Den är indelad i sektioner som Tält, sovsystem (liggunderlag, sovsäckar, kläder, kuddar m.m.), matlagning.

Camping med tält kan ju göras i olika årstider. Fokus här kommer ligga på senvår-sommar-sensommar samt höst. Camping kan ju även göras med bil, MC, cykel eller vandring. Det skiljer sig åt i stor utsträckning där camping med bil inte behöver ta hänsyn till vikt eller storlek medan vandring måste pruta på det mesta.

Tältcamping med MC så är största begränsningen packvolym. Vikt är av mindre betydelse

Tält

Tält brukar delas in i olika typer av säsongstält, där 2 säsongstält i princip innebär sommar, 3 säsongs är vår, sommar och höst medan 4-säsongstält egentligen är avsett för vinter. Kom ihåg att tältet skyddar dig i huvudsak från väta (både uppifrån och underifrån) samt vind. Stillastående luft isolerar och skapar dig förutsättningar för att hålla dig varm i tältet. För MC-camping är som regel 3-säsongstält vanligast. 2-säsongstälten säljs ofta som festivaltält. Billiga ”skräptält” egentligen som i bästa fall håller en säsong. 

För marktält (tunnel och kupoltält), rekommenderas ett s.k. ”footprint” som skydder tältbotten från nötning och fukt. Det är väldigt viktigt att denna del inte är större än tältet. Det är bättre att den är något mindre. Detta för om det regnar så hamnar det på footprinten och rinner in mellan underlaget och tältbotten. Inte bra.

Tält för MC kan lite förenklat delas upp i 3 typer. Kupoltält, tunneltält och trädtält/hammockar. Samtliga fungerar utmärkt för MC-camping. Hur stort ska tältet vara. Ja, tänk att reservera 1 plats åt packningen. så ett 2-manna tält är bra åt en person. Men ett 3-manna tält är oftast billigare och skapar utrymme för 2 personer att sova i tältet med packningen. Bra om man vill ha med sig en kompis som saknar tält.

Kom ihåg. Slå alltid upp tältet på hemmaplan första gången. Dels för att du kan lära dig hur du gör, ta god tid på dig. Dels att du ser att allt är med. Provcampa hemma på tomten så ser du vad som funkar och vad du behöver förbättra. Bor du i lägenhet så är det bara att åka till närmsta badplats. Där finns ofta bra plana platser samt toa. Ta bilen första gången för att testa all utrustning. Det är sällan eller aldrig nån på en badplats före midsommar. I synnerhet inte på kvällar och tidiga mornar.

 Tunneltält

Fördelarna med tunneltält är att du har absiden (förvaringsutrymmet) åt ena hållet i entren samt sovutrymmet åt andra hållet, vilket gör att du slipper kliva över packningen som kan vara stor om du kör MC. Tunneltält har som regel att dom oftast tar minst plats i packningen, men kräver rätt mycket utrymme på backen. En annan stor fördel är att tunneltält som regel har innertältet fäst i yttre tältduken vilket gör att innertältet inte blir blött om det sätts upp i regn. Ett prisvärt tält är Sydvang Skaring 3 hos outnorth.se Ett tunneltält måste fästas med tältpinnar vilket kan vara besvärligt som det är sand eller berg. Detta till trots så är denna tälttyp artikelförfattarens favorit.

Kupoltält

 

En tälttyp som sannolikt är vanligast hos MC-campare. Det sätts oftast upp med 2 korslagda pinnar som skapar ett fyrkantigt tält. Det är lite bättre ståhöjd än tunneltält. Fördelen med detta tält är att om du är missnöjd med platsen så går det enkelt att flytta runt. Det står av sig själv så att säga. Nackdelarna är att du måste kliva över packningen när du ska in/ut, det är lite större packvolym. Absiden är mindre vilket gör det lite knepigare att tillaga mat inne i tältet. Det är heller inte särskilt ovanligt

 

Hammock

 

En hammock är en relativt ny tältform. Den spänns upp mellan två träd, eller som tentsile, mellan 3 träd. Kräver m.a.o. att det finns minst 2 träd att spänna upp hammocken på. Fördelen är att man slipper markkylan. Packvolymen är ungefär som ett tält. Många upplever att man sover väldigt skönt i dessa. Dom finns även med myggnät och regnskydd. Här behöver packningen ligga under hammocken. Ofta finns ett litet nät under att stoppa prylar i som inte tål väta.

Sovsystem

En kedja är inte starkare än sin svagaste länk. Därför är det viktigt för ett god natts sömn att man tittar på helheten kring ett sovsystem. Det är m.a.o. Liggunderlag, sovsäck, samt kläder och tillbehör. Men för att sova gott tänk även på följande.

”Taktikkissa”, vaknar du kissnödig är det bara bita i det sura äpplet. Du kommer ALDRIG somna om när du är kissnödig. Bara kliva ur tältet. Är du ensam går det ha en flaska för ändamålet. Men rekommenderas inte. Risken för misstag är för stor. 

Gå och lägg dig med varm mat i kroppen, värmen och matsmältningen gör dig trött och varm.
Ha raggsockar, mörk mössa och öronproppar. Det är kalla fötter och kallt huvud som gör dig kall. Men tänk också på att inte börja svettas, svett gör dig fuktig och kylan gör dig senare kall.

Ta et PET-flaska med varmvatten, eller en sån där ”vattenlunga” och ta med i säcken, den håller dig varm. Placera den gärna nära ljumsken för bästa effekt med varmhållningen.

Använd ALDRIG bomull när du sover. Ull eller bambu är det som gäller.

 

Sovsäck

Även sommarnätter i Sverige och Norge är oftast kalla. Skaffa dig därför en säck som har en komforttemperatur för kvinnor ner till 0-grader. En för varm säck går att öppna eller ligga ovanpå. Det är värre att inte kunna hålla värmen. 

Dunsäckar. Liten packvolym, håller värmen mycket bra när dom är torra. Men oftast dyrare. Syntetsäckar – Ungefär tvärtom. Sovsäcken skyddar dig från kall omgivande luft. Men det är oftast markkylan som gör dig kall. Därför är valet av liggunderlag av största vikt.
Ett bra val av sovsäck med liten packvolym, men hög värmeförmåga är Marmot Sawtooth för lite drygt 2000:-

Liggunderlag

 

Förmodligen den viktigaste komponenten i ”sovsystemet”. Liggerunderlaget ger dig komfort men primärt hindrar den din kropp från att kylas ned av marken. Därför bör du satsa på ett liggunderlag med ett s.k. R-värde över 4,5 som hindrar markkylan att söka upp dig. Satsa på ett liggunderlag med 7-9 cm höjd. Man kan även köra med ett traditionellt vikbart liggunderlag i botten. Dels för att skydda liggunderlaget, men även för att få ännu bättre isolationsförmåga. Ett sånt kostar runt 100-lappen. Ett bra uppblåsbart liggunderlag med blåspåse (schnozlebag) för att fylla underlaget med luft är något av Exped 3,5,6 eller 8-serien. Satsa gärna på något som heter W (det är 10cm bredare än standard). Exped är lite exklusivare, men har 5 års garanti, riktigt hög kvalite och kostar som en hotellnatt.

Tillbehör

För att göra sovupplevelsen ännu bättre finns några smarta tillbehör och tips som är rätt överkomliga i pris.

Mummyliner – Fungerar som ett påslakan fast i ull, syntet, siden eller bambu. Den skyddar säcken från svett och hud. Men ger dig även ytterligare ett värmande lager.

Uppblåsbar kudde – Helt oslagbart. Den stoppar du i huvuddelen i sovsäcken. Då far den inte omkring utan ligger där den ska och ger dig en skön sömn. Tips Cocoon air pillow.

Raggsockor och toppluva – Skyddar dina fötter och huvud att läcka värme. Mössan kan dras för ögonen för mörker. Är du känslig för ljud, glöm inte öronpropparna.

En detalj som inte hör till sova, men som är skönt att ha är en s.k. campingstol. Helinox har en som tar lite utrymme men somman sitter i skönt.

Även en utfällbar eldstad med nät är rätt trivsamt att ha.

Äta

Här finns rätt många alternativ. det vanligaste är förstås Trangiakök eller liknande. Det finns dock en avsevärd skillnad mellan dom olika uppvärmningstyperna. Här är nog butan/propan (gas) det allra snabbaste och enklaste. Räkna med 30-50 gram gas per person och dag. Sen behöver man stoppa ner lite verktyg. Bestick i plast för att inte repa ev teflon, tändare eller motsvarande, samt en liten behållare med diskmedel samt en tvättsvamp för att diska. Man vill ju gärna ha något att steka i. Ta med en liten flaska med neutral olja, typ rapsolja. Passerar man en bensinmack kan kan alltid hitta en kran med vatten för att tvätta vindrutorna. Här kan man fylla en petflaska eller likn för att ha till disken om man inte är i närheten av vatten. Konservöppnare är bra att ha med sig. Varm mat är gott till frukost eller middag. Som lunch är det trevligt att kunna göra kaffe, då kommer gasolköket väl till pass. Att köpa färdig campingmat är dyrt. Satsa hellre på burkmat, eller om du handlar för dagen så funkar pasta med en burk smaksatt creme fraiche. Det är mycket trevligare att stanna vid en rastplats, en sjö eller badplats å dra igång trangian än att lukta på en flottig pizzeria.